KANSLI

Vårutflykt 12 maj 2022

SveaTrängare

Torsdagen den 12 maj var det dags för årets vårutflykt. 34 SveaTrängare hade samlats vid Vidingsjö motionscenter för vidare avfärd mot Västervik, denna gång i kyla och blåst men lite sol. Vice ordf. Lars-åke Weinerhall hälsade alla välkomna och reseledaren Torbjörn Pettersson redogjorde i stora drag för dagens program och som vanligt rattades bussen av Erik Svalin.

Efter en lugn och fin bussresa med en hel del vägarbeten anlände vi till Västervik, vid en parkeringsficka vid speedwaybanan gjordes en kort halt och dagens guide klev på bussen, Hans Ellervik. Färden gick sedan till Slottsholmen där kaffe intogs och hotellchefen berättade om byggnadens tillkomst, tack vare Björn Ulveus med familj. Därefter tog Hans täten och en kort promenad vidtog utefter vattnet med lite historia var 100 m. Vid promenadens slut stod vi vid Västerviks museum och där vi möttes av museichefen som berättade om utställningen som handlade om fartyget Mars som påträffades på 75 m djup 2011 öster om Öland och sjönk slutet på maj 1564, fartyget var bestyckat med mer än 120 kanoner, 2014 års fältarbete på vrakplatsen var ett av världens största marinarkeologiska projekt och ett stort antal forskare, dykare och fartyg deltog. Idag används en annan teknik vid upptäckt av vrak man filmar botten istället för att röra omkring på botten. Utställningen kallas Mars Makalös.

Efter lunch på museet som bestod av Vallenbergare fick vi en genomgång av chefen för naturum som beskrev Östersjöns problem, men han menade att det fanns hopp men det kommer att ta tid. Därefter fick vi en stund för egen tid att titta på både museets och naturrums utställningar innan färden gick tillbaka till Linköping. Innan avfärd avtackades Hans Ellervik för en väl genomförd dag.